Inloopkoor

geplaatst in: Geen categorie | 0

Op zondagmiddag 12 juni wordt voor het eerst in de Wormerveerse Vermaning, Zaanweg 57 te Wormerveer een zogenaamd inloopkoor georganiseerd onder leiding van een professionele dirigent.

Ieder die van zingen houdt wordt van harte uitgenodigd hieraan deel te nemen

 

Inloopkoor-flyer

 

Wat is het inloopkoor?

Het inloopkoor is een ideale gelegenheid voor zowel beginners als gevorderden om op een ontspannen manier te zingen in een groot koor van enthousiaste zangers en zangeressen. Deelname is geheel vrijblijvend, dus zonder verplichte repetities of andere eisen.

Zingen in een inloopkoor is voor iedereen goed te doen vanwege de liedkeuzes, maar vooral ook omdat ervaren en minder ervaren zangers de onervaren zangers in hun enthousiasme meenemen. Het inloopkoor staat onder leiding van dirigent Jules Bart. (zie foto)

 

Het plezier in zingen staat voorop!

De samenstelling van het koor kan elke keer anders zijn, er zijn zangers die alleen komen maar ook kunnen er hele families, koren en vriendengroepen komen. Het repertoire bestaat uit meerstemmige koormuziek, zoals wereldmuziek, licht klassiek, lichte pop, musical, maar ook Ierse folk en ballades.

 

Na afloop gezellig samen zijn met een drankje.

 

Wanneer: zondagmiddag 12 juni tussen 14:00 en 16:00 uur, rond 15.00 uur is er een korte pauze met gratis pauzedrankje.

Inloop en kaartverkoop tussen 13.15 uur tot 13.45 uur.

Entreeprijs: 6 euro, inclusief pauzedrankje.

Waar: De Wormerveerse Vermaning, Zaanweg 57, Wormerveer

www.wormerveersevermaning.nl

info@wormerveersevermaning.nl

 

Op deze foto geven wij u een impressie van Zin in Zingen:

Zin in Zingen Inloopkoor Wormerveerse Vermaning

Inloopkoor Wormerveerse Vermaning
Op 12 juni 2016 kwam om 14 uur voor de eerste keer het Inloopkoor van de Vermaning In Wormerveer bij elkaar. De eerste keer kwamen er al 35 zangers op af! Onder de enthousiaste leiding van dirigent Jules Bart werden er eerst ademhalingsoefeningen gedaan. Daarna werd onder begeleiding van de vleugel  “WHAT A Wonderful World”  gezongen.

I see trees of green, red roses, too, I see them bloom for me and you, and I think to myself: what a wonderful world!….
De tekst was op papier uitgedeeld. De noten stonden er ook bij, maar als je geen noten kunt lezen, kun je toch goed meezingen op het gehoor. Eerst eenstemmig, maar toen de stemming er aardig inzat tweestemmig. Uiteindelijk driestemmig: hoge stem dames, lage stem dames, laagste stem heren. Daarna volgde Polly Wolly Doodle:

Oh, I went down South for to see Sal, Sing Pol-ly-wol-ly-doo-dle all the day….
Na enige herhalingen schalde ook dit lied  luid en duidelijk door de Vermaning. Na een pauze om 15 uur met koffie, thee en fris werd met frisse moed weer aan de slag gegaan met een Joods lied

Dem Milners Trern

Oj, wifil Jorn

Senen farforn,

Sajt ich bin a Milner

Ot to do;

Di Reder drejen sich

Di Jorn gejen sich,

Ich bin schojn alt un grajs un gro

Vertaling:   Joods-Duits

O, wieviel Jahre

Sind vergangen

Seitdem ich Muller bin

An diesem Ort

Die Rader drehen sich,

Die Jahre gehen dahin,

Ich bin schon alt, grau und weisz


Na afloop bleek bij een drankje, dat de deelnemers erg enthousiast waren. Dat uitte zich door opmerkingen als: ”wat jammer dat het volgende week zondag niet weer is!” en:” wat jammer dat jullie in de zomer niet hiermee doorgaan!”

Helaas u zult tot september moeten wachten…. De volgende Inloopkoor bijeenkomsten zijn:
Zondag 11 september 2016 14:00 uur
Zondag 23 oktober 2016 14:00 uur
Zondag 13 november 2016 14:00 uur
Zondag 11 december 2016 14:00 uur

 

Zing! Dat is zo goed voor je…

Samen zingen verbroedert. Niet alleen in de kerk of tijdens de repetitie van het koor maar ook op het voetbalveld. Bovendien wordt samenzang sinds mensenheugenis ervaren als een krachtig medicijn dat zowel op de psyche als het lichaam inwerkt. Wetenschappelijk is hiervoor nu groeiend bewijs.

Stressverlagend

Er zijn meerdere studies die aantonen dat zingen goed voor je is. Door te zingen ademen we beter en wordt er meer zuurstof in het lichaam rondgepompt. Dat werkt ‘reinigend’ en stressverlagend, concluderen onderzoekers.  Bovendien wordt het verstand geprikkeld.

Nederland kent een hoge ‘zangdichtheid’. Het Europese netwerk van korenorganisaties, rekende uit dat op het Europese continent, inclusief Rusland, in totaal 37 miljoen mensen zingen. Ze zijn verdeeld over 1miljoen koren. Ons land voert samen met Oostenrijk de boventoon 10,7 procent van de Nederlanders zingt in een koor en in Oostenrijk is dat 11 procent.

Badkamer

Heb je het over zingen in de badkamer met die ideale akoestiek, dan wil meer dan de helft van ons land graag even galmen onder douche. Zingen op de fiets is ook geliefd. Uit een onderzoek van een fietsenfabrikant kwam naar voren dat 75 procent van de Nederlanders wel eens een liedje ‘wegtrapt’. Of het nu gaat om een deuntje in de auto, een aria in de badkamer of om zingen in de karaokebar: steeds meer onderzoeken bieden onomstotelijk bewijs dat zingen heel gezond is. Voor een aantal chronische aandoeningen zou zingen zelfs nuttig zijn als therapie. Er zijn zelf wetenschappers die denken dat je minder gaat snurken zodra je meer gaat zingen.

Nu is de mens niet snel geneigd een slechte gewoonte af te zweren en een goede gewoonte aan te leren. Zelfs niet als het om zijn gezondheid gaat. Denk aan de roker die graag met zijn shaggie op de bank naar de televisie blijkt kijken. Waarom zingen we dan wel uit onszelf? “Omdat we dat kunnen”, antwoordt componist en predikant John Bell uit Glasgow daar steevast op. “En omdat we daarmee onze gevoelens uiten.”

Voor sommige mensen is zingen meer dan een uiting van vreugde, verlangen of verdriet. En meer dan een manier om .een gevoel van saamhorigheid op te roepen, zoals de meute bij een concert of een voetbalwedstrijd doet. Of meer ‘dan een handige gezondheidstherapie om het hart en bloedsomloop te stimuleren. Voor de mensen die zingen graag spiritueel benaderen, zet je met de vibraties van de stem de ziel in beweging. Zo kom je volgens hen vanzelf in contact met de ‘oer-energie’ waaruit alles bestaat en ooit is ontstaan.

“Je ziel wil niets anders dan zingen”, vindt Jan Kortie. Hij noemt zichzelf ‘stembevrijder’ en schreef het boek ‘Jouw ziel wil zingen’. Iedereen kan zingen, is zijn motto. Volgens hem is het een natuurlijk fenomeen, net zo gewoon als ademhalen en zelfs natuurlijker dan praten.

Zo ziet de stembevrijder het: “Ieder mens heeft wezenlijk twee behoeften: hij wil zichzelf leren kennen en zo manifesteren en hij wil zichzelf te verbinden. Een mens wil niet alleen zijn maar zich één kunnen voelen. Die diepe behoeften boor je aan met zingen.”

Dat zingen is dankzij al die talentenshows op televisie eerder een competitie aan het worden dan een mooie ervaring vol saamhorigheid, betreurt hij. “Voor mij gaat het niet om ‘hoe mooi kun jij zingen’. Het gaat om de vraag met welk lied jouw stem in beweging komt. Dat is stembevrijding. Het gaat mij dus niet om de techniek.”

Eenheid

“Als je samen met anderen zingt, geeft dat een gevoel van eenheid, van enthousiasme. Het vergroot je eigen vitaliteit en levendigheid. Dat heeft te maken met trilling, vibratie. Dat zingen komt van een diepere laag in ons, dieper dan de plek waar de woorden komen. Baby’s herkennen ook eerder muziek dan woorden. Simpelweg omdat muziek dieper in ons zit.”

Onlangs meldden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ dat muziek (en dus ook zang) het spraakvermogen van kleine kinderen positief kan beïnvloeden. De hersenen van baby’s die regelmatig bewegen op muziek, reageren sterker op het ritme van spraak.

Ook voor kinderen in de basisschoolleeftijd is zingen goed. Reden voor uiteenlopende ‘muziekactivisten’ om ten strijde te trekken tegen de ‘erosie van het zangonderwijs’. De kinderen moeten allemaal weer zingen in de klas. Neuropsycholoog Jelle Jolles is daar ook voorstander van. Volgens hem ga je van zingen alleen maar beter leren. Want de ingenieuze netwerken in de hersenen die je gebruikt voor muziek en zang worden ook ingezet bij taal en rekenen.

Beleving

“AI dat wetenschappelijk onderzoek onderstreept de noodzaak en het effect van zingen nog eens extra”, reageert Jan Kortie, “maar ik heb eigenlijk geen wetenschappelijk bewijs nodig. Mij gaat het om de beleving. Iedereen zal het herkennen: doodmoe kom je bij het koor aan en uiteindelijk ga je fitter naar huis. Ik heb dat gevoeld toen ik voor het eerst ging zingen en ik zie het telkens ook bij anderen.”

“Onze ziel wil zich graag uiten maar houdt daarbij wel van eenvoud.” Om die reden heeft Jan Kortie ‘Het Lied van de Ziel’ geïntroduceerd. “Ongeveer eens per maand houden we in Amsterdam een mantra-avond. Soms doen we dat ook elders in het land. Je moet er eigenlijk niet ver lezen of schrijven, je moet het ervan. Het is een combinatie van verdieping, eenvoud en vreugde. We gebruik n eenvoudige muziek uit verschillende culturen. Ook de teksten zijn simpel. En kort. Dankzij de eenvoud van de teksten hoef je niet na te denken. Die vrijheid geeft natuurlijk ruimte voor eert andere beleving. Mede dankzij de herhalingen kun je dan helemaal opgaan in het zingen en in het bijzondere gevoel dat de samenzang je brengt. Geloof me, dit kan een diepgaande ervaring zijn. De werking vind ik zelf verbazingwekkend groot. Je hebt er een dag of zes profijt van. Dat je ziel kan dansen op de trilling van het totaal, dat werkt zo mooi door. Ondanks allerlei andere processen die zich in je leven afspelen. Het kan je veranderen, lucht geven en helpen je eigen draagkracht te vergroten.”

Aan ‘Het Lied van de Ziel’ doen al jaren achtereen honderden mensen mee. Stuk voor stuk zijn ze op zoek naar liefde, geluk en tevredenheid. Volgens Jan Kortie wijst zingen de weg.

Tekst: Nancy Ubert