Nieuws

10-jarig Ratatouille op 40-jarig jubileum Zaanse Jazzclub

jan 16, 2024 | Agenda, Concert, Jazz, Nieuws

Zaterdag 3 februari 20.15 uur in de Wormerveerse Vermaning
• Ticketprijs voor volwassenen € 12,50
• Kinderen en scholieren gratis.

Ratatouille is een prachtig bloeiend jeugd- en opleidingsorkest in Wormer onder leiding van Bart Tuinman. Op 14 oktober 2023 vierden zij hun 10-jarig bestaan met een speciaal concert. Gast artiest was de Amerikaanse jazz zangeres Deborah J. Carter.

Ratatouille is in 2013 gestart als jeugdorkest van Brass Band Eensgezindheid. Er werd begonnen met het geven van  muzieklessen op instrumenten op de basisscholen van Wormerland, waardoor er veel belangstelling ontstond om daarna door te stromen naar dit fijne orkest. Bij Ratatouille is iedereen met elk instrument welkom en jonge muzikanten kunnen al na hun eerste les op het instrument leren hoe leuk het is om samen muziek te maken. Er zijn dus geen ingangseisen of diploma’s nodig en alle instrumenten: van viool tot saxofoon, trombone of trompet: iedereen en alles is welkom. Vandaar ook de naam “Ratatouille:” een gezellige mix van alles.

In het dorp kreeg Ratatouille de eerste jaren steeds meer bekendheid en werd het orkest gevraagd om de jaarlijkse Koningsdag bij het zwembad op te luisteren. Ook speelt het orkest nu al heel wat jaren op de Zaanse Kinderboekenmarkt en in het Wilhelminapark in Wormerveer. Een absoluut hoogtepunt in de beginjaren was het optreden in de katholieke kerk in Wormer, waarbij het concert extra feestelijk werd door samenwerking met de lokale DJ Mitchel: het swingde de pan uit en de rookwolken vlogen over het podium!

Zo sloeg Ratatouille haar vleugels steeds meer uit. Daar hoorde bij dat het orkest zelfstandig werd; in 2018 werd de Stichting Opleidingsorkest Ratatouille opgericht. Omdat het muzikale niveau van Ratatouille steeg, werd in 2021 samen met de muziekschool Waterland het opstaporkest “Ratjetoe” opgericht. Zo konden de allerjongsten op hun nivo gaan samenspelen onder de leiding van Michel Tuinman (die zijn vader als dirigent opvolgde). De leden van Ratatouille die al wat verder zijn, vormen nu het jazz-combo Ratajazz. Zij treden veel op bij festivals, verjaardagsfeesten of andere gelegenheden.

Ratatouille kan met Ratajazz en Ratjetoe inmiddels terugkijken op vele leuke concerten en bijzondere initiatieven. Een prachtig voorbeeld daarvan is het optreden, samen met de historische vereniging van Wormer, waarbij de speciaal gecomponeerde “Beschuitstorensuite” in originele klederdracht werd opgevoerd. Zo werd een eerbetoon gebracht aan de wereldberoemde en unieke “Beschuitstoren” van Wormer. Ook is een CD opgenomen waarvan de opbrengst naar Kika is gegaan. De CD presentatie in een uitverkochte kaasfabriek in Wormer was een geweldig succes. Tenslotte werd met “lokale helden” opgetreden in de Kaasfabriek: in 2019 met bluesgitarist Ruben Hoeke en in 2020 met pianovirtuoos Ruud Luttikhuizen. Als klap op de vuurpijl mochten Ratatouille het afgelopen jaar het Zaanse  “Royal Jazz  festival” openen op het grote podium in de Bullekerk.

Kortom, Ratatouille is 10 jaar jong. De leden hebben zelf inbreng in het muziekrepertoire en er staan nummers op het repertoire van het begin van de Jazz tot heden met ook ruimte voor pop en funky nummers. Het is tevens gebruikelijk dat er in de nummers ruimte is voor vrije improvisatie, ieder op zijn eigen nivo! Enkele leden van Ratatouille volgen momenteel al een opleiding aan het Sweelinck Conservatorium voor lichte muziek! Een orkest dus waar in de toekomst hopelijk nog vele muzikanten hun opleiding kunnen genieten en de Zaanse (jazz-) muziekscene kan voortzetten.

Voor meer informatie: Ratawormer

Share This